Sığır jelatini haram mı?

Kategori: Gıda - 1.336 viewsYorum Yazın
Sığır jelatini haram mı?

Sığır jelatini haram mı sorusu bir Müslüman için günümüz koşullarında çok önem arz ediyor. Çünkü ne yazık ki bizim ve çocuklarımızın yediği pek çok hazır besinde jelatin bulunuyor. Burada jelatin haram mısığır jelatini caiz mi gibi sorular akla geliyor. Muhterem Müslümanlar! Vakit ayırarak meselenin teferruatını yazının tamamını okuyarak tahkik etmenizi istirham ediyoruz. Bununla beraber özetle bir jelatinin elde edildiği hayvan haram ise o jelatin de haramdır. Kesinlikle yenmemelidir.

Bu yazıda; jelatin haram mısığır jelatini caiz mi, çocukların çok sevdiği şekerler Haribo haram mı, ilaçlarda domuz jelatini haram mı, domuz jelatini haram mı, gibi kalbinizi mutmain edecek ve daha önce neden bilmiyordum diyeceğiniz konular da ilginizi çekecektir.

Domuz jelatini haram mı gibi helal hassasiyeti olanlar, organik doğal ürünler için arzu ederlerse zengin bilgi kaynaklarına buradan ulaşabilirler.

Sığır jelatini haram mı?

Sığır jelatini haram mı? Sığır jelatini haram değildir. Sığır jelatini caiz mi? Caizdir ama hayvanın kesim şeklinin ve jelatinin üretiminin şer’en uygun yapılması şartıyla.

jelatin haram mı? Jelatin sığır, domuz, balık ve kümes hayvanları gibi omurgalıların kollajeninden elde edilen bir protein türüdür. İlaç, şekerleme, hazır çorba ve tatlılar gibi pek çok alanda kullanılıyor. Jelatinin hangi hayvandan elde edildiği ve hayvanın İslami usullere uygun kesilip kesilmediği önem arz ediyor.

İnek jelatini haram mı (inek jelatini haram mi) konusunu Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek kurulu sığır jelatini haram mı fetvasında açıklıyor. Özetle Jelatin üretiminde başlıca hammadde olarak domuzun kemik ve deri altı tabakası ile sığırın kemik ve derileri kullanılmaktadır. İnsan sağlığına olumsuz etkisi olmadığı göz önüne alınarak helallik açısından jelatine yaklaşıldığında temel hareket noktası, menşeinin helal olmasıdır. Bunun yanında üretim aşamasında, jelatine kaynak teşkil eden hammaddenin yapısal özelliklerini yitirip yitirmemesinin, ürünün helalliğine etki edip etmeyeceği de tartışılmıştır.

Öncelikle menşei itibariyle helal olan yani yenilebilir ve İslami usullere göre tezkiye edilmiş (kesilmiş) hayvanların derilerden ve kemiklerden elde edilen jelatinin tüketilmesinin helalliği noktasında herhangi bir tartışma söz konusu değildir.

Diyanet fetvası özetle jelatinin geçirdiği işlemin bir istihaleden/dönüşümden ziyade bir ayrıştırma işlemi olduğu anlaşılmaktadır. Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.

sığır jelatini haram mı-jelatin haram mı-haribo haram mı-jelibon haram mı-domuz jelatini haram mı-ilaçlarda domuz jelatini haram mı-jelibon yemek haram mı-sığır jelatini caiz mi-jelatin yemek haram mi-inek jelatini haram mi
Pek çok gıdada bulunan jelatin ve domuz jelatini haram mı?

Jelatin yemek haram mı? Jelibon yemek haram mı?

Jelatin yemek haram mı? (jelatin yemek haram mi) Jelatin yemek helal bir hayvandan elde ediliyor ise haram değildir. Bu konuda Helal Belgesi verme yetkisine sahip GİMDES tarafından şu hususlara dikkat çekiliyor: Sığır jelatini dahi olsa İslami usule uygun kesilmiş bir sığırdan mı elde edilmiştir. Bu kesimin de araştırılması gerekmektedir. Jelatin yemek haram mı? (jelatin yemek haram mi) Bugün içinde bulunduğumuz şartlarda hammadde birçok kesimhanedan karma olarak alınmaktadır. Müslüman tüketiciler için  ciddi bir sıkıntı  oluşturmaktadır.

Türkiye öyle bir Müslüman ülke ki, maalesef, mezbahanelerinde binlerce domuzun da kesildiğini acı da olsa biliyoruz. Yine on binlerce sığırın helal kesim şerri şartlarına riayet etmeden kesildiğini de biliyoruz. Dolayısıyla tüketimini tavsiye etmemekteyiz. Belirtmiş olduğunuz katkı maddesi de dahil olmak üzere bütün katkı maddeleri batı modernitesinin günlük hayatımıza adapte ederek vazgeçilmez kıldığı maddelerdir.

Sığır jelatini caiz mi?

Haribo haram mı? Haribo bu konuda şu açıklamayı yapıyor: Türkiye’deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir hammadde kullanılmamaktadır. Tüm hammaddelerimizi Helal Ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz. Satın aldığımız her parti sığır jelatini de helal belgeleriyle birlikte fabrikamıza teslim ediliyor.

Jelibon haram mı? Tıpkı diğer markalarda olduğu gibi jelibon yemek haram mı konusunda da kullanılan jelatinin menşei yani kaynağı önem taşıyor. Kent Jelibon markası Türkiye’de Mondelēz International tarafından üretiliyor. Bu ürünlerde domuz jelatini kullanılması mümkün görünmüyor. Firmanın Jelibon haram mı, jelibon yemek haram mı konusunda bir açıklamasını bulamadık.

İlaçlarda domuz jelatini haram mı?

İlaçlarda domuz jelatini haram mı sorusunun karşılığı elbette haram olduğu noktasında yoğunlaşıyor. Çünkü haram malzemelerin tedavi edici özellikleri olmadığı konusunda fıkıh alimleri ortak görüşü sahipler.

Bununla birlikte Tedavi olun, zira Allah hiç bir hastalık yaratmamıştır ki, çaresini de yaratmış olmasın (Ebu Davud, Tıb 11) Hadis-i Şerifi gereği helal tedavi yollarını bulmalıyız. Eğer dünya üzerinde içerisinde domuz jelatini bulunan bir ilaç dışında tedavi yöntemi olmayan bir durumla karşılaşılırsa Şer’en bu ilaç kullanılabilir.

Domuz jelatini haram mı?

Burada domuz jelatini haram mı diye başlık yaptık ama her Müslümanın bu konuda haram hükmünü bildiğini düşünüyoruz. Bununla birlikte bazı kafa karıştıran açıklamalar da olabiliyor. Müslüman Kardeşlerimiz! Allah’a sığının ve haramdan uzak durun. Şüpheli durumlara yaklaşmayın! Fakat araştırmak ve bilmek ve akletmek de Allah’ın emridir. Bu emir gereği bir Müslüman çok araştırmalı ve okumalıdır. Her kaynaktan bilgi edinmeli ve kendi akıl süzgecinden geçirmelidir.

İslam Bilimleri Profesörü Serdar Kurnaz, şaraptan üretilen sirke örneğinde olduğu gibi, domuzdan elde edilen jelatinli gıdaları tüketmenin caiz olduğunu, jelatinin işlemlerden sonra başka bir madde haline geldiğini yazdı. Hamburg Üniversitesi İslam Teolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Kurnaz, Berlin’de yayın yapan Mocca dergisinde kaleme aldığı bir yazıda, domuz kemiğinden elde edilen jelatinin caiz olduğunu dile getirdi. Jelatinin geçirdiği kimyasal işlemler sonrasında, domuz özelliğini tamamen kaydettiğini vurgulayan Kurnaz, tıpkı şaraptan elde edilen sirkenin caiz olması gibi, domuz jelatini içeren maddelerin de tüketilebileceğini kaydetti.

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Domuz jelatini haram mı gibi helal hassasiyeti olanlar, organik doğal ürünler için arzu ederlerse zengin bilgi kaynaklarına buradan ulaşabilirler.

Jelibon yemek haram mı gibi ilginizi çekebilecek kaçırmamanız gereken makaleler!


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!